Kända motocrossförare

 

Bland svenska motocrossåkare finns några riktigt kända namn, även internationellt, och i den här artikeln berättar vi lite mer om dem.

Ove Lundell

Ove Lundell började sin karriär redan som 15-åring och då som cirkusartist! Han körde längs med upprätta väggar på en gammal Indian (ett motorcykelmärke). Sedermera blev han svensk mästare i motocross tre gånger: 1955, 1958 och 1960. Han tävlade också i enduro och snöskoter. Han var coach för unga förare ända in på 70-talet, så kanske har någon du åker tillsammans med träffat just honom. I Nederländerna finns en tävling uppkallad efter honom, Ove Lundell Memorial.

Bill Nilsson

Bill Nilsson, även kallad Buffalo-Bill, var en mycket stor publikfavorit, förutom att han var känd för sin talang. Han blev svensk mästare fyra gånger och hade ett exemplariskt fighterhumör. 1957 vann han SM på sin egenbyggda motorcykel som var uppborrad för att platsa i femhundraklassen.

Sten Lundin

Sten ”Storken” Lundin kammade hem världsmästerskapet i motocross femhundraklass två gånger och vann SM-guld individuellt tre gånger! År 1961 fick han dessutom Svenska Dagbladets guldmedalj (Bragdguldet) för sina stora framgångar. Han dog i Sverige i sviterna efter en skada under en semesterresa i Thailand. Sitt smeknamn ”Storken” fick han helt enkelt efter att en fotograf tagit en bild av honom där han står på ett ben.

Elin Mann

Bland mer nutida och kvinnliga motocrosstjärnor finner vi Elin Mann som vunnit SM sex gånger, varav fem av dem i rad! Hon har nu avslutat tävlingskarriären, men var rankad som åttonde bästa förare internationellt.

Stefan Everts

Stefan_Everts_WM2005Trots att inte Stefan Everts är svensk måste han nämnas i det här sammanhanget. Han är den absolut mest framgångsrika motocrossföraren, med hela tio världsmästartitlar. Han har bland annat tävlat i Sverige, på Gotland Grand National, men tvingades då bryta på grund av att motorn överhettades. Mats ”Lappen” Nilsson tog istället hem segern i den tävlingen.

Leave a Reply

mts_truepixel