Motocross – kläder och skydd

 

Om du vill börja med motocross är det förutom själva cykeln också en del utrustning som du behöver köpa. Många gånger kan du säkert hitta begagnade skydd och liknande, men man måste räkna med att lägga ut en del pengar för att tävla på ett säkert sätt och minska risken för skador. Du behöver en bra hjälm och eventuellt glasögon om den inte har ett visir, skor, jacka och byxa (eller overall) samt skydd för till exempel armbågar, nacke, knä, rygg och bröst. I den här artikeln vill vi berätta lite mer om detta.

Viktigt med bra skydd

White racing boot with carbon fiber isolated on white

Förutom att kläderna och skydden ska minska risken för skador vid fall och liknande, behöver du dem också för att skydda dig även om du håller dig upprätt. Även om det stänker mest lera och småsten bakom dig kommer det också från förarna framför dig i tävlingen. Du behöver kläder som skyddar dig från att träffas av till exempel stenar – dessa kan få hög fart i kurvorna, så utan skydd kan du riskera skador i ögonen och rejäla blåmärken.

Rygg- och nackskydd ger dig ett bra skydd om du skulle ramla eller bli påkörd. Utan dessa kan du riskera rejäla skador som riskerar att ge rörelsenedsättningar resten av livet. Även om så kallad whiplashskada är vanligare om man blir påkörd i bil handlar det om att nacken utsätts för en mycket hastig rörelse, vilket resulterar i en skada. Detta kan hända om du faller eller blir påkörd i höga hastigheter även med motocross.

Insydda skydd och tilläggsskydd

En del särskilda motocross- eller endurokläder har skydd som redan är insydda i kläderna, särskilt vid knän och armbågar, men du bör också köpa till skydd som passar väl till din eller ditt barns kropp. Det bästa är att gå till en butik och be om hjälp för att få tag i skydd som sitter bra och håller hög kvalité. Tänk på att skydden ska ha en så kallad CE-märkning som visar att skydden uppfyller de krav som ställs på dem.

Leave a Reply

mts_truepixel