Torsten “Mr Motocross” Hallman

Torsten Hallman är en berömd svensk fyrfaldig världsmästare i motocross 250 cc-klassen mellan åren 1962-1967 och som var ytterst nära att vinna VM även 1968. Han är intimt förknippad med motorcykelmärket Husqvarna, ett märke som han vann alla sina segrar med. Vid denna tid var Husqvarnas motocrossmotorcyklar egentligen bara modifierade versioner av motorcykeln Husqvarna 282 Silverpilen från 1955, men Hallman blev 1966 inbjuden till USA av den amerikanske motorcykelimportören Edson Dye. Där fick han tävla med Husqvarnas motocrossmotorcyklar i marknadsföringssyfte och han vann överlägset en serie amerikanska tävlingar, vilket gav mycket reklam både till sporten och till Husqvarnas motorcyklar. Av en slump har den första Husqvarna motorcykeln som exporterades till USA (1966) och där vann tävlingar återfunnits och renoverats pietetsfullt. 1970 publicerade han en bok ” Mr Motocross” där han beskriver sitt liv och sin karriär. Totalt sett kammade Torsten Hallman hem hela 37 Grand Prix segrar under sin långa karriär.

Startade detaljhandelsföretag inom motorcykelutrustning

Torsten Hallman föddes i Uppsala och är fortfarande hyllad och erkänd som en av de bästa motocrossförarna genom tiderna. Han tävlade både individuellt och i lag. Den svenska motocrossporten dominerades i början av 1960-talet av namn som hans, Bill Nilsson, Rolf Tibblin och Sten Lundin. Hans kamper med belgaren Joël Robert räknas fortfarande bland de bästa inom mästerskapen. 1971 fick Hallman i uppdrag av den japanska tillverkaren Yamaha att hjälpa dem utveckla nya motocrossmotorcyklar. Det var under hans inflytande som Yamaha köpte patentet för en nyskapande elektronisk fjädring styrd av en bakre chock, en så kallad monochock fjädring. Denna nymodighet hjälpte Håkan Andersson att 1973 vinna VM i 250 cc motocross för Yamahas räkning och kom sedan att revolutionera sporten. Efter att hans racing karriär hade börjat dala började han med viss framgång att sälja motorcykeldelar och handskar vid tävlingarna för att dryga ut kassan, han spred dem till och med via en populär katalog. Detta blev så småningom grunden till THOR – Torsten Hallman Original Racewear som med tiden blev en av de marknadsledande inom sitt område. År 2000 blev Hallman medlem i AMA Motorcycle Hall of Fame.

Väldesignade kläder för fritiden

THOR grundades som sagt av Torsten Hallman och det har förblivit ett rent märke för motocrossfantaster. Man tillverkar alla tänkbara plagg så som ytterplagg, handskar, byxor, goggles och inte minst alla former av skyddsutrustning samt boots och hjälmar. Man har dessutom lagt till en produktlinje med tillbehör, accessoarer men även kläder för fritiden. Nu för tiden vill man inte bara svinga sig upp på hojen – man ska se snygg ut samtidigt! T-shirts, jackor, hoodies och kepsar – allt går att få stilrent och matchat så man även ser cool ut efter tävling. THOR har även utvecklat ett helkroppsskydd med bröst-, rygg-, och axelskydd i ett stycke. Designen i kläderna ska återspegla de rena och raka linjerna från motocrosscykeln. Märket samarbetar även med olika streetwear- och actionsportmärken för att ta fram unika kollektioner av snygga kläder för motocross. Precis som Torsten Hallman på sin tid sålde motorcykelhandskar och annan motocross utrustning så säljer fritidsfabriken.se fritidskläder av bra kvalitet till mycket bra priser.

Leave a Reply

mts_truepixel