Motocross i USA

För många människor som håller på med motocross och tävlar är det en dröm att få åka över till USA och tävla där. Att vinna en serie i USA är mer prestigefyllt, och svårare än att vinna ett VM. Hur det har blivit så är svårt att säga, men väldigt många av världens absolut skickligaste förare befinner sig i USA och det gäller både födda där och de som har flyttat dit för att följa sin dröm.

I vissa fall kan det vara ekonomin som sätter stopp, men man kan till exempel få pengar via ett dödsbo. Det kan vara en extremt jobbig tid att behöva göra en Bouppteckning, men det är något som måste göras. För att försäkra sig om att allt går rätt till kan man få hjälp från en professionell begravningsbyrå.

Formatet

En säsong är uppdelad i 12 deltävling och 24 heat. Många av anhalterna är standard och har funnits i serien väldigt länge. Hangtown är det första stoppet i serien och öppnar säsongen, men det mest ikoniska stoppet på hela säsongen är Red Bud som brukar gå av stapeln omkring den 4 Juli, vilket sammanfaller med nationaldagen i USA. Denna deltävling lockar väldigt många fans och det brukar vara en helt annan stämning än på andra deltävlingar. Det är mycket mer festande folk, men på ett kontrollerat sätt.

Varje deltävling har 2 heat och varje heat kan som mest ge 25 poäng om man vinner. Andra plats ger 22 poäng och sjunker sedan med 2 poäng för varje placering ner till 5. Efter detta sjunker poängen med 1 för varje placering. Plats 20 får det sista poänget. Varje heat har 40 förare vilket innebär att plats 21 till 40 får inga poäng alls. Med en krasch i starten kan det vara väldigt svårt att ta sig tillräckligt långt upp för att få mycket poäng, vilket kan vara förödande för ett eventuellt mästerskap. Men som många säger: “Man vinner sitt mästerskap på sina dåliga dagar.”

Framgångsrika förare

Vissa förare är helt klart i en annan klass och är otroligt skickliga. Dessa förare blir per automatik mer kända och framgångsrika. I skrivande stund (2019) är en av de mest framgångsrika förarna Eli Tomac. Han har vunnit de 3 senaste åren och är rankad 4:a genom tiderna med antalet vinster. Det räcker med enbart 5 vinster till för att han ska ta över 3:e platsen och verkligen sätta sitt avtryck i historien.

Ingen har dock haft mer framgång är Ricky “The GOAT” Carmichael, en av de bästa genom tiderna. The GOAT står för “The Greatest of all Time”, och han har med all rätt fått det smeknamnet. Efter att ha vunnit “Lites” klassen 3 år i rad gick han vidare till att direkt vinna huvudklassen hela 7 år i rad. Med andra ord en helt decennium av vinster, vilket kommer att vara väldigt svårslaget.

Leave a Reply

mts_truepixel