Motocross – licens för att tävla

 

Det finns många olika typer av tävlingar för motocross; från tävlingar för personer under 12 års ålder till stora internationella tävlingar för elitåkare. I den här artikeln kan du läsa om hur tävlingarna brukar fungera och om vilka licenser som krävs för att kunna delta.

Tävlingslicenser för barn och ungdomar

Future ChampionFör att få delta i mindre så kallade prova-på-tävlingar och andra mindre tävlingar måste man ha en guldhjälmslicens. Denna licens kan man få om man genomgår en utbildning för det, som hålls av ens klubb. Man får inte vara med och tävla om man inte har den här licensen. Guldhjälmslicensen gäller bara inom Sverige. Man kan alltså delta i tävlingar i Sverige om man är yngre än 12 år, men man måste ha guldhjälmslicens från sin klubb. Mellan 12 och 16 års ålder kan man få en ungdomslicens, och den gäller även internationellt. Licens för juniorklassen får man mellan 15 och 21 års ålder.

Tävlingslicenser för vuxna

Det finns tre klasser för vuxna som också är internationella: Senior, Bredd och Elit. I Sverige finns dessutom licenserna Bas, för vuxna som vill tävla i enklare tävlingar, och Klubb, som innebär att man får tävla i just den klubb man tillhör. Man ska vara medveten om att licenserna kostar mellan cirka 500 kronor och 2500 kronor.

Lite om tävlingar

Varje arrangör bestämmer själv vilka klasser som får tävla och vad det krävs för att få vara med och tävla. Det gäller att läsa på för att se om man kan vara med och tävla beroende på vilken licens man har. Vid internationella tävlingar, som till exempel Senior-SM krävs någon av de internationella licenserna (Guldhjälm, Bas eller Klubb räcker alltså inte).

Glöm inte att ta med dig sköna utemöbler att sitta i och en god matsäck om du åker på tävling. Oavsett om du själv tävlar eller hejar på en kompis eller familjemedlem är det till stor fördel att vara förberedd. Man blir ofta borta ett tag och det är därför skönt att ha något bekvämt att sitta i samt något att förtära under tiden.

Leave a Reply

mts_truepixel