Olyckor vid motocrosstävlingar

Precis som inom många andra sporter finns det risk för att skada sig när man utövar motocross. På grund av detta bör vårdpersonal alltid finnas på plats vid tävlingar i motocross, liksom ambulans. Detta har arrangörerna av tävlingar i motocross oftast löst genom att ambulanspersonal, läkare eller sjuksystrar närvarar vid tävlingarna för en låg kostnad på sin lediga tid – vanligtvis har de barn som tränar motocross i den arrangerande klubben. Detta kan dock vara på väg att förändras, i alla fall i Norrbottens län. Nya rutiner som landstinget där har slagit fast kring ambulansberedskap vid arrangemang gör att kostnaden för att en ambulans ska närvara vid ett evenemang höjs till 2 000 kronor i timmen. Tidigare har detta inte varit reglerat alls, varför ambulanspersonalen själva har kunnat bestämma om de vill ha betalt eller inte för sin närvaro på tävlingarna. För ideella föreningar kan denna höjning innebära att tävlingar behöver ställas in. Peter Sirugo, som är medlem i norra Sveriges motocrosskommitté, påpekar till exempel att kostnaden för att hyra en ambulans till en tävling väntas stiga från 11 000 kronor till 48 000 kronor.1280px-motox_racing_edit

Man kan dock inte bortse från behovet att ha en ambulans med ambulanspersonal på plats vid tävlingar i motocross, eftersom de olyckor som riskerar att ske vid en tävling kan vara så allvarliga att de leder till ett dödsfall. Det hände till exempel vid SM i motocross år 2011, då en 15-årig pojke dog efter att ha kört omkull, och vid tävlingen Mälarfräsen i Västerås år 2016, då en 13-årig pojke dog under ett av träningspassen inför tävlingen, efter en olycka. Trots att kostnaderna för ambulansnärvaro har ökat finns det med andra ord små möjligheter att helt enkelt arrangera en motocrosstävling utan ambulans.

Vid de allra flesta motocrosstävlingar sker dock inga olyckor överhuvudtaget, och det enda deltagarna behöver i form av vård efteråt är mat och ett tillfälle att bli varm och torr, eftersom man ofta kan bli både blöt och lerig under en motocrosstävling. Ett av de bästa sätten att bli både varm och torr är att värma sig framför en kamin. Du hittar kaminer som passar alla typer av hem på Byggmax.se, så att du alltid kan komma hem till ett varmt vardagsrum efter en tävling eller träning i motocross.

Leave a Reply

mts_truepixel