Köpa motorcross

Går du i tankar om att börja köra motorcross eller har du redan varit igång ett tag och är på jakt efter en ny cross? Oavsett vilken nivå du ligger på finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Precis som när man ska köpa eller sälja sin bil till en bilhandlare så behöver man ha kunskapen att avgöra vad som är ett bra köp eller inte.

Om du redan kör cross idag så har du antagligen rätt bra koll på de olika kostnaderna med sporten, men om du inte har kommit igång ännu kan det vara bra att få sig en liten inblick. Till skillnad från t.ex. fotboll så är cross en sport som kräver ganska mycket pengar och därav vikten att man tänker igenom köpet ordentligt. Är det den första crossen som man ska köpa rekommenderar vi att man satsar på en begagnad. Orsaken till detta är att man antagligen inte kommer att köra elit redan på en gång och behöver tid på sig att lära sig att hantera crossen. Det finns många riktigt fina och bra begagnade alternativ som passar utmärkt som den första crossen.

Många tillverkare att välja mellan

När du letar efter en cross kommer du säkerligen att få en hel del råd och rekommendationer om vad du bör välja och att den ena är bättre än den andra. Det som är viktigt att komma ihåg är att du ska hitta en cross som passar just dig! Dock kan det vara bra att kika lite på de tillverkare som är mest populära just nu och här hittar vi t.ex. Yamaha, KTM, Kawasaki, Honda och Suzuki.

Känner du dig helt vilsen så kan det naturligtvis vara bra att hämta råd från andra som håller på med sporten. På så sätt kan du lyssna dig för vilken typ av cross som de hade som sin första och väga fördelar mot nackdelar på ett helt annat sätt. Att köpa cross går inte bara ut på att hitta en som är snygg eller passar rent storleksmässigt, utan du måste även se till att du köper en som kommer att hålla. Köper du begagnat är det mycket viktigt att du går igenom hela crossen noga och att du provkör den. Känner du att din kunskap inte räcker till för att göra ett bra beslut bör du ta med dig någon som du litar på. Här nedan har vi ändå samlat en liten checklista som du kan använda dig av.

  • Titta på hur plasten ser ut och kontrollera skicket på däcken
  • Hur är det med sprickor i ramen och på fälgar?
  • Pads, kedja, drev och bromsskivor ska vara i bra skick
  • Provkör crossen och känn efter hur koppling, bromsar och gas fungerar
  • Säkerställ att det inte finns några bucklor på avgassystemet eller eventuella hål på bromsslangen

Leave a Reply

mts_truepixel