Motocross – licens för att tävla

Motocross – licens för att tävla

Det finns många olika typer av tävlingar för motocross; från tävlingar för personer under 12 års ålder till stora internationella tävlingar för elitåkare. I den här artikeln kan du läsa om hur tävlingarna brukar fungera och om vilka licenser som krävs för att kunna delta.

Tävlingslicenser för barn och ungdomar

För att få delta i mindre så kallade prova-på-tävlingar och andra mindre tävlingar måste man ha en guldhjälmslicens. Denna licens kan man få om man genomgår en utbildning för det, som hålls av ens klubb. Man får inte vara med och tävla om man inte har den här licensen. Guldhjälmslicensen gäller bara inom Sverige. Man kan alltså delta i tävlingar i Sverige om man är yngre än 12 år, men man måste ha guldhjälmslicens från sin klubb. Mellan 12 och 16 års ålder kan man få en ungdomslicens, och den gäller även internationellt. Licens för juniorklassen får man mellan 15 och 21 års ålder.

Tävlingslicenser för vuxna

Det finns tre klasser för vuxna som också är internationella: Senior, Bredd och Elit. I Sverige finns dessutom licenserna Bas, för vuxna som vill tävla i enklare tävlingar, och Klubb, som innebär att man får tävla i just den klubb man tillhör. Man ska vara medveten om att licenserna kostar mellan cirka 500 kronor och 2500 kronor.

Lite om tävlingar

Varje arrangör bestämmer själv vilka klasser som får tävla och vad det krävs för att få vara med och tävla. Det gäller att läsa på för att se om man kan vara med och tävla beroende på vilken licens man har. Vid internationella tävlingar, som till exempel Senior-SM krävs någon av de internationella licenserna (Guldhjälm, Bas eller Klubb räcker alltså inte).

Glöm inte att ta med dig sköna utemöbler att sitta i och en god matsäck om du åker på tävling. Oavsett om du själv tävlar eller hejar på en kompis eller familjemedlem är det till stor fördel att vara förberedd. Man blir ofta borta ett tag och det är därför skönt att ha något bekvämt att sitta i samt något att förtära under tiden.

Olyckor vid motocrosstävlingar

Olyckor vid motocrosstävlingar

Precis som inom många andra sporter finns det risk för att skada sig när man utövar motocross. På grund av detta bör vårdpersonal alltid finnas på plats vid tävlingar i motocross, liksom ambulans. Detta har arrangörerna av tävlingar i motocross oftast löst genom att ambulanspersonal, läkare eller sjuksystrar närvarar vid tävlingarna för en låg kostnad på sin lediga tid – vanligtvis har de barn som tränar motocross i den arrangerande klubben. Detta kan dock vara på väg att förändras, i alla fall i Norrbottens län. Nya rutiner som landstinget där har slagit fast kring ambulansberedskap vid arrangemang gör att kostnaden för att en ambulans ska närvara vid ett evenemang höjs till 2 000 kronor i timmen. Tidigare har detta inte varit reglerat alls, varför ambulanspersonalen själva har kunnat bestämma om de vill ha betalt eller inte för sin närvaro på tävlingarna. För ideella föreningar kan denna höjning innebära att tävlingar behöver ställas in. Peter Sirugo, som är medlem i norra Sveriges motocrosskommitté, påpekar till exempel att kostnaden för att hyra en ambulans till en tävling väntas stiga från 11 000 kronor till 48 000 kronor.

Man kan dock inte bortse från behovet att ha en ambulans med ambulanspersonal på plats vid tävlingar i motocross, eftersom de olyckor som riskerar att ske vid en tävling kan vara så allvarliga att de leder till ett dödsfall. Det hände till exempel vid SM i motocross år 2011, då en 15-årig pojke dog efter att ha kört omkull, och vid tävlingen Mälarfräsen i Västerås år 2016, då en 13-årig pojke dog under ett av träningspassen inför tävlingen, efter en olycka. Trots att kostnaderna för ambulansnärvaro har ökat finns det med andra ord små möjligheter att helt enkelt arrangera en motocrosstävling utan ambulans.

Vid de allra flesta motocrosstävlingar sker dock inga olyckor överhuvudtaget, och det enda deltagarna behöver i form av vård efteråt är mat och ett tillfälle att bli varm och torr, eftersom man ofta kan bli både blöt och lerig under en motocrosstävling. Ett av de bästa sätten att bli både varm och torr är att värma sig framför en kamin. Du hittar kaminer som passar alla typer av hem på Byggmax.se, så att du alltid kan komma hem till ett varmt vardagsrum efter en tävling eller träning i motocross.