Motocross – en fysiskt utmanande sport

Det finns många sporter runt om i världen och alla är olika krävande och påfrestande för kroppen. Vissa är väldigt skonsamma medan andra kan vara rent av brutala. Motocross är en av de sporter som ställer allra högst krav på en persons fysik och uthållighet.

Tidiga åldrar

De allra flesta som lyckas inom sporten börjar köra i tidig ålder. Detta medför naturligtvis att kroppen anpassar sig till den aktiviteten, men det kan även vara väldigt påfrestande för en liten kropp som fortfarande växer. Därför är det ännu mer viktigt att verkligen ta hand om sin kropp.

Att det sprutar både jord och lera när man kör är ingen hemlighet, och det är heller inte ovanligt att mycket av denna smuts sätter sig i ansiktet. Att använda sig av en bra ansiktsrengöring är då en självklarhet för att ge kroppen bästa möjliga chans att inte ta skada av detta.

Även stretching är av yttersta vikt för att inte muskler i en växande kropp ska ta stryk och ge problem senare i livet. Detta eftersom motocross till viss del kan ge upphov till “korta” muskler och göra personen stel senare i livet.

Tävlingar

Det finns en mängd olika tävlingar som det går att delta i. De allra flesta har någon gång kört i alla fall någon tävling eftersom det är väldigt vanligt med KM, klubbmästerskap. Den adrenalinkick som alltid dyker upp när tävlingen drar igång gör ofta att många får blodad tand och gärna fortsätter vidare och kör distriktsmästerskap och ibland även svenska mästerskap. För de få som verkligen lyckas så är även ett världsmästerskap en möjlighet.

Det finns dock fristående tävlingar som är av intresse för alla, både professionella och hobbyförare. Ett bra exempel på detta är Gotland Grand National som varje år samlar tusentals förare som alla försöker ta sig runt denna extremt fysiskt utmanade bana.

Leave a Reply

mts_truepixel