Håkan “Carla” Carlqvist

Håkan “Carla” Carlqvist var en känd svensk motocrossförare. Han var 17 år när han började köra motocross, och ett år efter debuten var han redan åtta i SM. Han vann världsmästartiteln två gånger, 1979 och 1983. Han var känd för sin vinnarskalle och sitt ärliga uppträdande. “Carla” var väldigt frispråkig och hymlade inte med att han blev besviken varje gång han inte vann guld, det som drev honom var den starka viljan att bli bäst i världen. Redan tidigt i karriären efter ett antal allvarliga vurpor fick han höra av läkarna att han inte kunde köra motocross mer, då han blev alltför allvarligt skadad vilket hans kropp hade tagit stryk av. Men Han lyssnade inte på det örat och fortsatte köra i minst tio år till efter den domen. 63 år gammal dog Håkan “Carla” Carlqvist av en hjärnblödning, 6 juli 2017.

Världens starkaste fighter

En händelse som Håkan “Carla” Carlqvist är mycket känd för är kanske när han stannade mitt under loppet och tog en öl, något som var typiskt för honom – att sticka ut hakan, vilja vara bäst och faktiskt också att lyckas vara det och inte minst kunna njuta av sin överlägsenhet. Trots sina många svåra skador, och läkarnas prognoser om ett liv i rullstol, långa tuffa rehabiliteringar (som han kanske kortade ner lite för att hinna tävla), så kom han alltid tillbaka. Och det var helt utan hänsyn till sina skador och svåra smärtor som han nådde toppen av sin karriär. Där höjdpunkterna, förutom de två världsmästartitlarna, bestod av ett antal VM-brons, några SM-guld och Svenska Dagbladets Bragdguld. Han gav aldrig upp. Och det är precis så som vännerna nu minns honom – envis och bestämd med ett stort hjärta. På motorklubben kommer de att hedra honom med ett minneslopp i hans ära.

Ett fint avslut

Slutet av livet spenderade Håkan “Carla” Carlqvist i värmen, han flyttade till Frankrike på grund av att hans sargade kropp inte klarade av den svenska kylan längre. Han drog sig undan från rampljuset och medierna, men folkskygg var han inte – bland grannar och familj var han populär och han umgicks ofta med sina närmaste. Även om han inte tävlade i motocross längre så levde han ändå ett aktivt liv. Ja, lugna aktiviteter som till exempel bowling var kanske inte “Carlas” kopp av thé. Han var utan tvekan en riktig hårding, men med ett mjukt hjärta. För utan mjukt hjärta blir man inte framgångsrik bland vännerna, och det var Håkan “Carla” Carlqvist. Det märktes inte minst på hans begravning där över 100 personer deltog, delade fina minnen och roliga anekdoter, och lyssnade på hans favoritlåt “Money for nothing” av Dire Straits.

Leave a Reply

mts_truepixel