Svenska Motorcykel- och Snöskoterförbundet

Svemo är förkortningen för detta specialförbund som innehåller en stor grupp av olika discipliner. Dessa innefattar i stort sett alla fordon på två hjul som drivs av en motor samt snöskoter. Runt 550 klubbar är organiserade i förbundet med sina omkring 150 000 medlemmar. Det övergripande kansliet ligger i Norrköping där man administrerar verksamheten som är indelat i sex distrikt. För att få tävla krävs att en förare dels är medlem i en klubb samt innehar tävlingslicens som regleras hos Svemo samt ha klarat kraven för uppkörning som vissa licenser kräver. De publikt största grenarna är Enduro, Motocross och Speedway. Den sistnämnda är en så pass stor publikmagnet att sporten är tredje största i landet efter fotboll och ishockey, sett till åskådarantalet i snitt per match. Dragracing för motorcykel drar även den stor publik men är svårt att uppskatta vid de tillfällen då tävlingen körs tillsammans med dragracing för bilar.

När Kung Bore dekorerar landet

Svemo är en enormt aktiv organisation som omsätter runt 40 miljoner kronor årligen enligt senaste bokslut. Specialförbundet är medlem i RF sedan 1936 då Svemo bildades som en sektion i Svenska Motorfederationen. I början av sextiotalet delades denna övergripande organisation upp och det nu separerade Svemo invaldes som enskild organisation i RF. Svemo är internationellt ansluten till världsfederationen FIM samt till FIM Europe. på Svemos hemsida kan man läsa dels nyheter eller gå in på de olika disciplinernas avdelningar. Nyheter som exempelvis att Enduro nyligen hade seminarium på Bosön under Endurons dag. Evenemanget drog maxantalet 200 deltagare med föreläsningar inom träning, fysisk träning, service cyklar och kosthållning. Kanske enormt nyttigt med tanke på att Gotland Grand National körs i slutet av oktober. Snart är vintersäsongen inne och då kommer snöskoterförarna att kunna stilla sitt lystmäte då ett 100-tal tävlingar står för dörren. Isracingen startar även de säsongen inom kort. Tyvärr utan det stora namnet Per-Olof “Posa” Serenius som förra året körde sin sista tävling, 68 år gammal. Han har blivit världsmästare två gånger som höjdpunkter i en helt fantastisk karriär.

Smedstaden bäst i landet

Svemos stora dragplåster är Speedway och årets seriesäsong har nyligen avslutats med Smederna från Eskilstuna som slutsegrare. I en synnerligen dramatisk final slog de Vetlanda totalt efter att först förlorat hemmamatchen inför drygt 8 000 åskådare. Resultatet blev 8 poängs övervikt till smålänningarnas fördel och de förväntades köra på knock i hemmareturen. Under de senaste fyra åren hade de bara förlorat en handfull matcher och var storfavoriter till slutsegern, speciellt när matchen skulle köras här på hemmaarenan. Men Smederna ville annat. Efter femettor (5 poäng mot 1) i heat 2 och 4 avgjordes matchen definitivt i 12:e heatet då två smed-förare återigen var främst över mållinjen. I de sista två heaten kunde Smedernas förare defilera och slutresultatet skrevs till 92 för Smederna mot 82 till Vetlanda inför drygt 4 000 åskådare på Vetlanda Motorstadion. Elitserien är detsamma som Svenska Mästerskapen för klubbar som har körts sedan 1948. Getingarna fån Stockholm har vunnit flest guld följt av Vetlanda och Vargarna från Norrköping.

Leave a Reply

mts_truepixel