Motocross för barn och ungdomar

Motocross är en sport som körs på motorcykel efter en kuperad bana. Banan är oftast täckt av grus, sand eller jord. Det låter kanske lite för fartfyllt och farligt för ett barn, men så är faktiskt inte fallet. Motocross för barn är en rolig aktivitet som ofta engagerar hela familjen. Man brukar säga att man kan börja köra motocross redan när man är 5-7 år gammal. Innan man låter sitt barn ge sig ut på banan finns dock en del viktig information man bör ta del av. I den här texten kan du läsa om vad du behöver tänka på innan ditt barn börjar köra motocross.

Utrustning för nybörjare

motox_racing_editMotocross är en relativt dyr sport med tanke på den utrustning som behövs. Det kan man lösa på två sätt: vinn högvinsten hos megalotto.com eller börja med att låna utrustning om det är möjligt. Det första i utrustningsväg som behövs är naturligtvis en motorcykel att köra på. För barn i åldrarna 5-7 år brukar man rekommendera en motorcykel på 50 kubik. Dessa finns i många olika fabrikat såsom till exempel Honda och Yamaha. För att färden sedan ska bli så säker som möjligt krävs skydd. Det viktigaste skyddet är hjälm. Tänk på att hjälmen bör vara av crosstyp och inte för tung eftersom en tung hjälm kan ge nackskador. Man behöver också ryggskydd, stövlar, handskar, tröja och byxor. Man bör satsa på plagg som är speciellt avsedda för cross eftersom de ofta är slittåliga och lätta att tvätta. Motocross är ju som bekant en sport där man lätt blir smutsig.

Att tänka på som förälder

För att det ska bli så säkert och bra som möjligt för ditt barn att prova på motocross så finns det några enkla regler. Du måste hela tiden ha uppsikt över ditt barn. Inga barn under 16 år får lämnas ensamma på en crossbana. Det är också bra att vara medveten om att denna sport kräver ett stort engagemang som förälder då man både behöver frakta cykeln till och från träningar samt finnas till hands under tiden som barnet kör. Att låta sitt barn gå i en cross-skola är en bra idé. Då får ditt barn de grundläggande kunskaperna och ett bra eget säkerhetstänk. Även om det är ganska dyrt att köra motocross finns det några smarta genvägar för att spara pengar. Man kan till exempel försöka låna cykel och utrustning i början. Hjälm är det enda man alltid måste köpa nytt. Om du är intresserad av att låta ditt barn börja köra motocross är det bra att höra av sig till en förening för att få tips.

Leave a Reply

mts_truepixel