Vad är enduro?

Enduro är en klassisk svensk sport som de flesta barn någon gång har fascinerats av. Om du någonsin sett en enduro-förare efter ett lopp så vet du att det är en tuff sport där man inte bara får skit under naglarna utan över hela sig. Enduro är nämligen olika typer av motorsport där motorcyklarna körs i särskilt svår terräng. Ofta genom leriga skogar och trånga banor med snäva kurvor och branta backar. Enduro finns också för snöskoter i en lika tuff men lite annorlunda variant. Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet är riksorganisationen för enduro och de som håller i tävlingar och licenser.

Enduro på hemmaplan

Sverige har länge varit en stark nation i enduro, och visst passar sig våra svenska skogar för denna tuffa sport. i December är det superenduro på HZ Bygg Arena i Hallstavik. Denna tävling kommer dock ske inomhus, vilket är ovanligt för sporten. Man kommer bygga hopp och hinder med stockar och grus, men visst kommer tävlingen att skilja sig åt mot de vanliga loppen. Den klassiska Novemberkåsan har körts varje år sedan 1915 och är Sveriges kändaste lopp. Den består av 10 mil på en bana som körs en gång på dagen och två gånger på natten – därav en riktigt tuff utmaning för förarna.

Systersporter till enduro

I Svenska motorcykel- och snöskoterförbundet som också förkortas SVEMO finns andra sporter som är besläktade med enduron. Enduro (som kommer från engelskans endurance, uthållighet) finns för både motorcykel och snöskoter. Motorcross, trial och speedway körs också på olika typer av banor med liknande cyklar. Inom förbundet finns också de olika varianterna drag-, is-, och roadracing som alla är olika sporter med stor popularitet i Sverige. Speedway har blivit den största publiksporten och Tony Rickardsson är en av våra mest kända förare under modern tid. Andra stora namn inom svensk enduro och motorsport är Anders Eriksson och Joakim Ljunggren som vunnit Novemberkåsan rekordmånga gånger.

Leave a Reply

mts_truepixel