Tjejer som kör motocross

Trots att det har blivit år 2017 är det relativt få tjejer som kör motorcross. Det håller dock sakta men säkert på att ändras. De flesta som får upp ögonen för sporten har en partner, en förälder eller annan familjemedlem som kör. På så sätt kommer motorcross in som en naturlig del i livet. En av sportens utmaningar är att få bort stämpeln på att vara en killsport eller som en sport där du inte behöva tänka. Vad många inte vet är att motorcross dessutom är en fysisk krävande aktivitet, där det inte bara är att sätta sig på cykeln och gasa.

Läger särskilt för tjejer

fler tjejer vågar ta för sig i denna mansdominerade sport och en av anledningarna kan vara de speciella läger som anordnas. På några platser i landet, bland annat i Veinge utanför Laholm, har det arrangerats motorcrossläger enbart för tjejer. Arrangörerna har märkt att deltagarna vågar vara lite tuffare ute på banan när inga killar är med. Fler och fler så kallade heat arrangeras numera enbart för tjejer. Det gör att tjejerna kan tävla på sina egna villkor. De flesta tjejer kan inte bygga samma muskelmassa som en man och därför blir det orättvist att inte ha könsuppdelade tävlingar. För att köra bra, är det dock mer än stark fysik som krävs.

Att använda huvudet

För att genomföra ett bra lopp behöver du ha gått igenom tävlingsbanan före start. På så sätt kan du planera din körning, du vet var du kan gasa, var hoppen finns och var i banan som du behöver ta det lugnare för att inte riskera att välta eller åka av. Trots bra planering kan förutsättningarna snabbt ändras och i varje heat uppkommer det oförutsedda händelser som du måste kunna lösa. Därför gäller det att ha huvudet på skaft och hela tiden ha en medveten körning. Tjejerna inom sporten önskar att fler skulle våga testa på, inte minst för sammanhållningen och spänningen som gör att det är lätt att fastna.

Leave a Reply

mts_truepixel